Azospermi Riskini Artıran Hastalıklar

Azospermi, en sık görülen erkek kaynaklı infertilite nedenlerinden birisidir. Tıkanıklığa bağlı ya da tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi olmak üzere iki farklı türü bulunmaktadır. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için endişe verici bir rahatsızlıktır. Ancak günümüzde azospermi kaynaklı infertilite problemi yaşayan çiftlerin büyük bir çoğunluğu bebek sahibi olabilmektedir. Bu noktada belirleyici unsurların başında azosperminin türü ve azospermi tanısı konan erkeklerden sperm bulmak için gerçekleştirilen cerrahilerin alanında uzman hekimlerce yapılmasıdır.

Azospermi hakkında daha fazlasını öğrenmek için buraya tıklayın

Azospermi Ne Sıklıkta Görülen Bir Hastalıktır?

Kısırlık problemi yaşayan erkeklerin %10’unda azospermiye rastlanmaktadır. Dünyadaki tüm erkek nüfusunun %1’inde de azospermi olduğu düşünülmektedir. Azospermi en yaygın görülen erkek kaynaklı kısırlık problemlerinden birisi olarak kabul edilmektedir.

Hangi Hastalıklar Azospermiye Sebep Olabilir?

Azospermi nedenleri rahatsızlığın türüne göre değişiklik göstermektedir. Y kromozomunu etkileyen genetik problemlerin yaklaşık %10 – 15’inin düşük sperm sayısına ya da azospermiye neden olduğu düşünülmektedir. Kallmann sendromu, hipotalamus ya da hipofiz bezinde hasara yol açan bazı hastalıklar, inmemiş testis, sertoli cell-only sendromu, Klinefelter sendromu, diyabet, varikosel ve bazı tümörler tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi problemine neden olabilmektedir. Bazı enfeksiyonlar, kistler ve yaralanmaya bağlı gelişen bazı problemler tıkanıklığa bağlı azospermiye yol açan hastalıklar arasında yer alır.

Azospermi Risk Faktörleri

Azospermiye neden olabilecek risk faktörleri de benzer bir şekilde rahatsızlığın türüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Tıkanıklığa bağlı olmayan azospermi risk faktörleri arasında kriptorşizm, geç ergenlik, kemoterapi ya da radyoterapi tedavisi, testosteron replasman tedavisi, anabolik steroid kullanımı, orşit geçmişi, ağır metaller ya da tarım ilaçları gibi toksinlere maruz kalma yer almaktadır. Tıkanıklığa bağlı azosperminin risk faktörleri arasında ise daha önceden yapılan testis ameliyatları, inguinal herni onarımı, tekrarlayan solunum yolu enfeksiyonu, skrotal travma ve üreme sisteminde meydana gelen malformasyonlar yer almaktadır.

Genetik Azospermi Risk Faktörleri

Her üç azospermi vakasının yaklaşık birisinin altında genetik faktörler yatmaktadır. Bununla beraber idiyopatik olarak değerlendirilen vakaların yaklaşık %40’ının da genetik kaynaklı olduğu düşünülmektedir. Genetik faktörler hem tıkanıklığa bağlı hem de tıkanıklığa bağlı olmayan azospermiye yol açabilmektedir. Doğuştan vas deferens yokuluğu, Young sendromu bunlardan bazılarıdır. Konjenital hipotalamik hamartom, selektif gonadotropin yetmezliği, Klinefelter sendromu, XX erkek sendromu, Noonan sendromu, Y kromozomu mikro delesyonu, kriptorşidizm gibi bazı genetik problemler de tıkanıklığa bağlı olmayan azosperminin genetik risk faktörlerinden bazılarıdır.

Çevresel Azospermi Risk Faktörleri

Azosperminin çevresel risk faktörlerinin başında tarım zararlılarında karşı kullanılan ilaçlara ve çeşitli solventlere maruz kalmak gelmektedir. Ağır metallere uzun süre boyunca maruz kalan kişilerde de azospermi görülme riski yükselmektedir. Ayrıca aşırı sıcağa maruz kalma da çevresel risk faktörlerinden bir tanesidir.

Sık Sorulan Sorular

  1. Azospermi Hastası Olan Kişilerin Cinsel Yaşamı Sağlıklı Olabilir mi?

Azospermi problemi yaşan kişilerin genellikle cinsel yaşamında bir problem olmamaktadır. Ancak bazı kişilerde azospermi belirtisi olarak görülen ereksiyon bozukluğu ya da cinsel isteksizlik kişinin sağlıklı bir cinsel yaşama sahip olmasına engel olabilmektedir.

  1. Azospermi Tedavisinde Tüp Bebek Şansı Nedir?

Günümüzde gelişen teknoloji ile beraber azospermi kaynaklı infertilite problemi yaşayan çiftlerin de bebek sahibi olması imkân dahilindedir. Tüp bebek tedavisinde azospermi problemi yaşayan erkeklerden rahatsızlığın türüne göre PESA ya da Mikro TESE gibi farklı şekillerde canlı sperm hücresi elde etmek mümkündür. Elde edilen sperm hücreleri daha sonra laboratuvar ortamında anne adayından alınan yumurta hücresi ile bir araya getirilerek dölleme gerçekleştirilir. Günümüzde pek çok azospermi hastası erkek, tüp bebek tedavisi sayesinde baba olabilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.